20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü

20 Kas

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme 20 Kasım 1989’da kabul edilmiştir. Sözleşmenin yıldönümü Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme'nin kabul edilişinin 30’uncu yıl dönümüdür.

Türkiye,“Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”yi 1990 yılında imzalamıştır. Ülkemiz açısından uluslararası düzeyde bağlayıcılığı bulunan sözleşme, Nisan 1995’te uygulamaya geçirilmiştir.

Bu sözleşme sayesinde çocuk hakları, uluslararası alanda hukuken tanınmıştır. Sözleşmede; çocuğun yaşama hakkı, gelişme hakkı, istismar ve sömürüden korunma hakkı ile aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarına geniş ve kapsamlı nitelikte yer verilmiştir.

Sözleşmeyle birlikte çocukların kendi hakları konusunda bilinçlendirilmesi hedeflenmiş; çocuk haklarının korunması, teşvik edilmesi ve geliştirilmesine öncelik verilmiştir. Böylelikle çocuk hakları konusunda uluslararası düzeyde farkındalık oluşması sağlanmıştır.

Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’de çocukların tüm haklarının hiçbir ayırım gözetilmeksizin tüm çocuklara eşit olarak tanınması ve çocuğun yüksek yararına öncelik verilmesi esastır. Bu bakımdan Sözleşmede düzenlenen çocuk haklarına ilişkin tüm ilkelerin hem çocuklar hem de büyükler tarafından bilinmesi, öğrenilmesi ve öğretilmesi oldukça önemlidir.

Bu kapsamda 20 Kasım, BM tarafından Dünya Çocuk Günü olarak kutlanmakta ise de; çocuk haklarının korunması, teşviki ve geliştirilmesi teması nedeniyle aynı zamanda Dünya Çocuk Hakları Günü olarak da kutlanmaktadır.

Türkiye’de çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi için görev yapan kurumlar arasında yer alan Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK/Ombudsman), haklarının idarelerce ihlal edildiğini düşünen çocuklardan, KDK çocuk internet sayfası (www.kdkcocuk.gov.tr) üzerinden 22 Nisan 2014 tarihinden bu yana bireysel başvurular almaya devam etmektedir.

Her yıl sonunda TBMM’ye sunulan KDK yıllık raporunda çocuk haklarının genel durumu hakkında siz çocuklardan gelen başvurulardan elde edilen tespit ve önerilere yer verilmektedir. Böylelikle Türkiye’de çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesine yönelik katkı sağlanmaktadır.

Çocuk haklarının hem çocuklar hem yetişkinler tarafından daha fazla bilindiği, gözetildiği, korunduğu ve uygulandığı bir dünya düzenine erişilebilmesi dileğiyle tüm çocukların Çocuk Hakları Günü’nü kutlarız.